DXF-, Shape- ja LandXML-tiedostot
DXF-, Shape ja LandXML-tiedostot sisältävät mittauksen tai tekniikan suunnitelmadataa, joka on luotu eri toimisto-ohjelmistopaketeista.
-
DXF-tiedosto on kaksi- tai kolmiulotteinen vektorimuotoinen graafinen tiedostomuoto, jota on generoitu CAD-ohjelmistosta, kuten AutoDesk. DXF tulee sanoista Drawing Exchange Format.
-
Shapefile on ESRI-vektoridatan tallennusformaatti maantieteellisten piirteiden, kuten pisteiden, linjojen, polygonien sekä attribuuttitiedon tallentamista varten.
-
LandXML-tiedosto on XML-tiedostomuoto maa- ja vesirakentamisen suunnitelma- ja mittausdataa, kuten pisteitä, pintoja, paketteja, putkiverkostotietoja ja linjauksia varten.
Tämän osion loppuosa koskee yhtäläisesti DXF-, Shape- ja LandXML-tiedostoja, ellei toisin ole mainittu.

Aseta DXF-, Shape- tai LandXML-tiedosto näkyväksi kartalla näpäyttämällä kartan työkalurivissä avataksesi Tasonhallinta-sovelluksen ja valitse Karttatiedostot-välilehti. Näpäytä tiedostoa kerran (
), jolloin se muuttuu näkeväksi, ja toisen kerran (
), jolloin tiedoston kohteet ovat valittavissa. Jos haluat lisätä tiedostoja eri sijainnista projektikansioon, näpäytä Lisää. Lisätietoja on osiossa Karttatiedostojen hallinta.
Tämäntyyppiset tiedostot sisältävät yleensä tasoja. Jos haluat vain osan tasoista olevan näkyvissä tai valittavissa, näpäytä Karttatiedostot-välilehdellä tiedostonimen viereistä nuolta ja sen jälkeen jokaista tasoa kerran piilottaaksesi sen, ja kahdesti jos haluat tason olevan näkyvissä mutta ei valittavissa. Näpäytä tasoa uudelleen, jolloin se on näkyvissä ja valittavissa.
Täydellinen luettelo DXF-, Shape- ja LandXML-tiedostojen näytettävissä ja valittavissa olevista kohteista löytyy osiosta Näytettävät ja valittavissa olevat kohteet alempana.
Kolmioituja 3D-pintoja DXF-tiedostossa ja kolmioituja DTM-tiedostoja LandXML-tiedostossa voidaan käyttää pintoina Trimble Access -sovelluksessa. Katso DTM:t ja pinnat.

Trimble Access -ohjelmistossa on asetukset datan hallintaan DXF-, Shape- ja LandXML-tiedostoissa. Konfiguroi nämä asetukset näpäyttämällä kartan työkalurivissä, valitsemalla Asetukset ja konfiguroimalla asetukset Karttadatan hallinnan ryhmässä.
Valkeana koodatut linjaominaisuudet piirretään mustina DXF-tiedostossa Trimble Access -sovelluksessa.
Murtoviivojen levittäminen
Jos haluat levittää tiedoston sisältämiä murtoviivoja yksittäisiksi linja- ja kaarisegmenteiksi, valitse Levitä murtoviivoja (DXF, Shape & LandXML) -valintaruutu. Jokaiselle levitetyllä murtoviivalla sijaitsevalle segmentille annetaan yksilöllinen nimi murtoviivan nimen ja segmentin numeron perusteella.
Luodaksesi solmupisteet
Luo pisteitä rivien ja kaarien päähän ja kaikille murtoviivan pisteille valitsemalla Luo pistetä (DXF, Shape ja LandXML) -valintaruutu. Luodut pisteet voidaan silloin valita merkintä- tai COGO-laskelmia varten.
Tämä vaihtoehto koskee DXF-tiedostoja, Shape-tiedostoja ja LandXML-paketteja (murtoviivat).
Tämä optio luo lisäksi pisteitä kehän keskelle sekä kaarielementtejä DXF-tiedostoihin, mutta pisteen luominen DXF-kaaren keskikohtaan ei päde kaarielementteihin, jotka ovat osa murtoviivaa.
Koska Shapefile-tiedostot eivät tue kaaria, kaaret näytetään usein lyhyiden viivojen sarjana, josta aiheutuu lukuisia pisteitä. Laitteen ja ohjelmiston suorituskyky voi heiketä, kun Luo pisteitä on valittuna.
Surpac-taustatiedostoissa on solmupisteet saatavilla valmiiksi. Luo solmuja -valintaruudun tyhjentäminen ei piilota näitä solmupisteitä.
Nollakorkeuden määrittäminen
Eräät sovellukset käyttävät arvoa 9999,999 esittämään tyhjää arvoa ("null"). Jotta Trimble Access -ohjelmisto voi käsitellä tätä arvoa oikeaoppisesti nolla-arvona, sinun tulee syöttää DXF-tiedostossa nollaa edustava arvo Nollakorkeuden (vain DXF) kenttään. Arvot käsitellään tyhjinä arvoina, jos ne ovat pienempiä tai yhtä suuria kuin tyhjä korkeusarvo. Jos esimerkiksi tyhjä korkeusarvo on -9999, myös -9999,999 käsitellään tyhjänä.
Ainoastaan karttakoordinaatit esitetään kartalla. Jos projektiota ei ole määritetty, ainoastaan karttakoordinaatteina tallennetut pisteet näkyvät kartalla. Karttakoordinaatteja (paikallisia) ei voida näyttää, jos syöttömuunnosta ei ole määritetty. Katso Muunnokset.
Jos Laskenta-asetukset -näytön Karttakoordinaatit -kentän asetuksena on Kasvata Etelä-Länsi tai Kasvata Etelä-Itä, tätä näyttöä kierretään 180° siten, että kasvavat eteläkoordinaatit näytetään ylöspäin näytössä.
Tarrojen näyttäminen
Näytä tai piilota DXF-, Shape- ja LandXML-tiedostojen kohteiden nimet, koodit ja korkeudet näpäyttämällä sopivia Näytä-valintaruutuja Karttadatan hallinnan ryhmässä.
Ohjelmisto näyttää näitä ylimääräisiä tunnuksia vain silloin, kun tiedosto on asetettu valittavissa olevaksi Tasonhallinta-ruudussa. Jos tiedosto on asetettu ainoastaan näkyvissä olevaksi, ylimääräisiä tunnuksia ei näytetä. Katso Karttatiedostojen hallinta.

Pyöritä dataa kartalla näpäyttämällä ja näpäytä sen jälkeen karttaa ja vedä sitä pyörittääksesi näkymää. Kartan keskellä oleva
-kuvake ilmaisee kiertoradan pisteen.
Arvioidaksesi DXF-, Shape- tai LandXML-tiedoston, jolla on siihen liittyviä ominaisuustyyppejä, kohteiden attribuuttidataa valitse kohteet kartalta ja näpäytä Arvioi. Jos valitsit useamman kuin yhden kohteen, valitse se luettelosta ja näpäytä Tiedot.
Voit valita kartalta DXF-, Shape- tai LandXML-tiedostossa olevia kohteita ja käyttää niitä muissa ohjelmiston toiminnoissa, kuten Cogo-laskennan suorittamisessa, pinnan luomisessa tai merkinnässä. Lisätietoja löytyy osiosta Näytettävät ja valittavissa olevat kohteet alempana.
Voi siirtää dataa työstä DXF- tai Shape-tiedostoina. Katso Datan vieminen työstä.

Voit valita DXF-, Shape- tai LandXML-tiedostossa olevia kohteita (pisteitä, linjoja ja kaaria) ja merkitä ne.
- Näpäytä
kartan työkalurivissä ja valitse Karttatiedostot-välilehti. Varmista, että merkittäviä kohteita sisältävät tasot ovat näkyvissä ja valittavissa.
- Valitse kartalla oleva kohde näpäyttämällä sitä. Jos haluat valita linjan, näpäytä ruutua linjan loppupään lähellä valitaksesi linjan alun.
- Näpäytä Merkitse tai paina tallentimen Enter-painiketta aloittaaksesi merkinnän.
- Tallenna DXF-, Shape- tai LandXML-tiedoston attribuutit valitulle kohteelle merkityn pisteen kanssa näpäyttämällä Asetukset Merkinnän ruudussa ja asettamalla Merkityn koodin Suunnitelmatiedoston attribuutteihin. Katso Merkityn pisteen tiedot.
Merkitse LandXML-tiedoston sisältämä linjaus valitsemalla linjaus ja näpäyttämällä Merkitse. Saadessasi kehotuksen tallenna linjaus RXL-linjauksena ja valitse sen jälkeen RXL-linjaus, jonka haluat merkitä.
Voit nyt merkata LandXML-tiedostosta tuotuja putkiverkostotietoja. Putkiverkoston LandXML-tiedostot sisältävät tietoja putkista ja muista rakenteista, kuten viemäriaukoista. Kun tarkastelussa on putki tai muu rakenne (viemäriaukko), LandXML-data voi sisältää tietoja, kuten useita pohjakouruja, putken pituuksia, kaltevuuksia ja halkaisijoita. Jos merkitset viemärikaivoa, jossa on useita pohjakouruja, aseta Merkittyjen deltojen formaatiksi Merkitse viemärikaivon pohjakourut, jolloin Trimble Access lukee LandXML-tiedostosta tuodut useat pohjakourut sekä niihin liittyvät pystysiirtymät ja päivitetyt leikkaus-/täyttöarvot Vahvista merkityt deltat -ruudussa.

Tiedoston jokaiselle valittavissa olevalle ominaisuudelle generoidaan nimi DXF-, Shape-, ja tasoja sisältävissä LandXML-tiedostoissa. Jokaiselle tiedostossa valittavissa olevalle kohteelle voidaan luoda koodi. Tämä johdetaan tiedostoon tallennetuista ominaisuustiedoista. Se on usein alkuperäisessä tiedostossa olevan kohteen nimi, koodi tai ominaisuustieto.
Shapefile-tiedostojen nimi on Shapefile-tiedoston nimen ensimmäiset viisi merkkiä, jonka jälkeen tulee tiedoston indeksinumero, välilyönti ja rivinumero, joka on Shapefile-tiedostossa, jossa tämä ominaisuus määritellään.
DXF-tiedostojen nimi on tason nimen ensimmäiset kahdeksan merkkiä, joiden jälkeen tulee välilyönti ja DXF-tiedostossa olevan ominaisuuden rivinumero. Jos se on saatavilla, kohdeluokan nimeä käytetään Trimble Business Center-sovelluksesta saaduille DXF-tiedostoille.
Surpac-tiedostoissa (.str, käytetään ainoastaan yhdessä Kaivos -sovelluksen kanssa) nimi generoidaan jokaiselle tiedoston valittavissa olevalle ominaisuudelle, ja pisteet ja murtoviivat sijoitetaan tasoihin niiden jononumeron perusteella. Murtoviivat nimetään niiden laskurilla jonon tason sisällä. Pisteessä mahdollisesti olevia koodeja kunnioitetaan.
Valittavissa olevaa kohdetta voidaan tarkastella kartalla, jolloin nähdään tiedostonimi ja tason nimi.

Näytettävät ja valittavissa olevat DXF-kohteet:
- ARC, CIRCLE, INSERT, LINE, POINT, POLYLINE, LWPOLYLINE.
Vain näytettävät DFX-kohteet:
- 3D FACE, SPLINE, SOLID, ATTRIB, BLOCK ATTRIB, TEXT, MTEXT, HATCH.
- Ohjausmerkit: C – halkaisija, D – aste, P – plus/miinus-merkki, % – prosenttimerkki.
DXF-tiedoston sisältämät ulostyöntyvät kaaret näkyvät oikein kartalla, mutta niitä ei voi asettaa aktiivisiksi. Ulostyöntyvät kaaret muodostavat karttaikkunassa ellipsin, eikä ellipsien merkintää tueta.
Näytä rasteroituja monikulmiota näpäyttämällä kartan työkalurivissä ja valitse Asetukset ja sen jälkeen Rasteroi monikulmiot -valintaruutu.

Tuettuja Shape-tyyppejä ovat:
- Null shape, Point, PolyLine, Polygon, MultiPoint, PointZ, PolyLineZ, PolygonZ, MultiPointZ, PointM, PolyLineM, PolygonM, MultiPointM, MultiPatch.
Shape-tiedostolla tulee olla siihen liittyvä .dbf-tiedosto, jotta voit tarkastella Shape-tiedoston kohteiden attribuuttien tietoja.
Näytä rasteroituja monikulmiota näpäyttämällä kartan työkalurivissä ja valitse Asetukset ja sen jälkeen Rasteroi monikulmiot -valintaruutu.

Tuettuja LandXML-kohdetyyppejä ovat:
- Pisteet (CgPoint elementit), Viivat (Parcel ja PlanFeature elementit), Pinnat.
- Vain niitä pisteitä, viivoja, pintoja ja linjauksia tuetaan, jotka sisältyvät suoraan ensisijaisen LandXML-elementin elementteihin.
Jos kartalla on päällekkäin olevia pintoja, interpoloitu korkeus on ensimmäisen ei-tyhjän korkeusarvon palauttavan pinnan korkeus (pinta, jonka nimi on aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä).