Tvärlutningar

Definiera en tvärlutning när du behöver bekräfta konstruktionen av en vägyta - i normala fall körbanan.

Se följande diagram:

Vanligtvis spänns en vajer över vägen från position (1) och fästs i varje stakkäpp vid position (2). Därefter kontrolleras om vajern ligger på den konstruerade vägytan (4). Processen upprepas för vägens andra sid genom att fästa vajern i stakkäpparna vid position (3). För att underlätta granskningen av den konstruerade vägytan kan man förskjuta tvärlutningen vertikalt så att vajern är ovanför marken. Om tvärlutningen är förskjuten ska avståndet från vajern till ytan vara konstant. Optionen Tvärlutning rapporterar delta-värden vilket möjliggör stakkäppen att markeras med positionerna (2) och (3).

 

  • En tvärlutning måste definieras i tvärsektionsvyn.
  • En tvärlutning kan inte definieras vid mätning av din position relativt till vägen eller vid utsättning av en sidolutning.

Att definiera en tvärlutning

  1. Definiera en horisontell konstruktionsoffset, vanligtvis vid Föregående sluttning, och ange om det behövs en vertikal förskjutning (offset).

    Den mindre enkelcirkeln (8) anger det valda läget och dubbelcirkeln (6) anger det valda läget justerat för de specificerade konstruktionsförskjutningar. Konstruktionsförskjutningen/arna visas som en grön linje (7).

  2. Tryck på Tvärlutning i plan- eller tvärsektionsvyn, och följ anvisningarna på skärmen för att definiera tvärlutningen.

    Den valda linjen (1) visas som en fet grön linje. En helstreckad grön linje (2) sträcks ut från den valda linjen för att genomskära en vertikal linje (4) vid målets flukt (3).

    Du kan inte definiera en tvärlutning genom att välja en linje som definierar en sidolutning.

  3. Tryck Acceptera.

  4. Tryck på Starta.
  5. Navigera till prismat och sätt sedan ut läget.
  6. Använd värdet VL‑tvärslutning (5) för att markera flukten vid det andra läget.

    Om du vill inaktivera funktionen tvärlutning Tryck på Tvärlutning och på Rensa och sedan på Stäng, för att inaktivera tvärlutningsfunktionen.